Kuntoutus ja hyvinvointi

Hyvinvointi koostuu fyysisestä, psyykkisestä ja sosiaalisesta ulottuvuudesta, jota voidaan täydentää esimerkiksi henkisyydellä ja terveyden muovautuvuudella. Näitä hyvinvoinnin osa-alueita ei voi erottaa toisistaan irrallisena osana, sillä ne kietoutuvat yhteen ja vaikuttavat toinen toisiinsa. Moniammatillisessa kuntoutuksessa huomioidaan eri hyvinvoinnin osa-alueet osana kuntoutusta ja pyritään löytämään kuntoutuksen tavoitteet yhdessä ammattilaisten ja kuntoutujan itsensä kanssa. On tärkeää, että tavoitteet kuntoutukseen lähtevät kuntoutujasta itsestään ja siten motivaatio niiden tavoitteellisuuteen on aina parempi. Kuntoutuksen ammattilaiset tukevat ja ohjaavat kuntoutusprosessia, mutta työ oman hyvinvoinnin eteen on jokaisen tehtävä itse.

Kurssit

Kelan kurssit

Dystoniaa sairastavillle järjestetään vuonna 2024 Kelan kuntoutuskursseja viidellä eri paikkakunnalla. Kurssit ovat 15 vrk:n pituisia ja jakautuvat kolmeen eri jaksoon. Kelan kurssit ovat maksuttomia. Kursseille voi hakea myös yksin, vaikka kyseessä on parikurssi. Kursseilta saat tietoa sairaudestasi, vertaistukea sekä tukea arjen toimintoihin. Kurssit toteutetaan moniammatillisena ja ryhmämuotoisena kuntoutuksena.

Kelan järjestämät dystoniaa sairastavien kuntoutuskurssit, jotka alkavat vuonna 2024:

Näin haet kuntoutuskurssille:

  1. Keskustele yhdessä lääkärin kanssa kuntoutuksesi tarpeellisuudesta. Tarvittaessa lääkäri suosittaa kuntoutusta ja kirjoittaa lausunnon (lääkärinlausunto B), jotta voit hakea kuntoutusta.
  2. Täytä lomake Harkinnanvarainen KU 132 (pdf). Kuntoutuskursseja voidaan myöntää myös vaativana lääkinnällisenä kuntoutuksena.
  3. Liitä hakemukseesi lääkärinlausunto B, josta selviää kuntoutuksen perusteena oleva sairaus tai vamma ja toimintakykysi sekä lisäksi se, mitä kuntoutusta suositellaan ja mitkä ovat kuntoutuksen syyt ja tavoitteet.
  4. Lähetä hakemus OmaKelassa:
    • Tallenna hakemuslomake ja tarvittavat liitteet laitteellesi.
    • Jos hakemus ja liitteet ovat paperilla, voit ottaa niistä kuvan tai skannata ne.
    • Kirjaudu OmaKelaan ja siirry kohtaan Viestit.
    • Valitse viestin aiheeksi etuus, jota olet hakemassa.
    • Valitse tiedostot laitteeltasi ja paina Lähetä.
    • Kun jätät hakemuksen OmaKelassa, sitä ei tarvitse allekirjoittaa.
    • Voit myös lähettää allekirjoitetun hakemuksesi postitse liitteineen osoitteeseen Kela, PL 10, 00056 Kela.
  5. Saat kotiisi postitse kirjallisen päätöksen. Näet päätöksen myös asiointipalvelussa. Päätös kuntoutuksestasi lähetetään myös tiedoksi palveluntuottajalle, jolloin se toimii paikkavarauksena ja maksusitoumuksena.

Kelan kuntotuskurssi esite liikehäiriösairautta sairastaville aikuisille (Pdf-tiedosto).

Kuntoutuskurssihausta voit katsoa, milloin kursseja järjestetään ja kuinka paljon paikkoja on kursseille vapaana. Sinulla voi olla myös oikeus moniammatilliseen yksilölliseen kuntoutusjaksoon. Keskustele asiasta hoitavan lääkärisi kanssa.

Liikehäiriösairauksien liiton kursseja vuonna 2024

Liikehäiriösairauksien liitto järjestää valtakunnallisia sopeutumista tukevia kursseja dystoniaa, Parkinsonin tautia, Huntingtonin tautia ja harvinaisia liikehäiriösairauksia sairastaville ja heidän omaisilleen. Kurssien tavoitteena on edistää osallistujien hyvinvointia antamalla tietoja ja taitoja elämänlaadun parantamiseen, itsehoidon ja toimintakyvyn edistämiseen. Kurssit järjestetään pääosin avomuotoisina eri puolilla Suomea.

Tästä linkistä voit lukea tai ladata Liikehäiriösairauksien liiton palveluesitteen 2024 (pdf). Huomioi myös dystonia-kurssien lisäksi yleiset kurssit kaikille liikehäiriösairaille.

Lisätietoa kursseista saat Liikehäiriösairauksien liiton sivuilta tai ottamalla yhteyttä kurssitoiminnan asiantuntija Jenni Piiliseen, puh 02 2740 418 ti-to klo 12-14 tai s-posti jenni.piilinen@liikehairio.fi tai kurssi@liikehairio.fi 

Tuetut lomat

Kaipaatko virkistystä, vertaistukea ja yhteisöllisyyden kokemista? Hae tuetulle lomalle!

Maaseudun Terveys- ja Lomahuolto ry:n (MTLH) järjestää yhteistyössä Liikehäiriösairauksien liiton ja STEAn tukemia 5 vuorokauden mittaisia lomajaksoja. Lomat on suunnattu liikehäiriösairauk­sia sairastaville ja heidän läheisilleen/perheille sekä omaishoitajille. Lomatoiminnan tavoitteena on vahvistaa lomalaisten osallisuutta ja henkilökohtaisia tai perheensisäisiä voimavaroja. 

Lue lisää miten haet MTLH:n tuetuille lomille ja löydä itsellesi sopivin lomajakso lomatarjonnasta. Liiton palveluesitteestä löydät myös kaikki vertaislomat vuodelle 2024.

Lomille haku: Hakemukset lähetetään viimeistään 3 kuukautta ennen lomajakson alkua Maaseudun terveys- ja lomahuoltoon, Mannerheimintie 31 B 20, 00250 Helsinki (puh. 050 406 4616).

Lomalaisia Elämyksiä luonnosta – lomalla Kuopion Rauhalahdessa