Blefarospasmi (luomikouristus)

Luomikouristus eli blefarospasmi on paikallinen dystonia, jossa silmiä ympäröivien lihasten liikatoiminta aiheuttaa silmien pakonomaista räpyttelyä tai silmien täydellisen sulkeutumisen.

Sairaus alkaa usein 50–60 vuoden iässä. Aluksi silmät tuntuvat ärtyneiltä ja vuosien kuluessa räpyttelytaipumus lisääntyy. Usein yhdestä silmästä alkava oire leviää myöhemmin myös toiseen silmään. Voimakkaat silmien sulkeutumiskrampit saattavatkin aiheuttaa toiminnallisen sokeuden, vaikka silmä sinänsä on täysin terve.

Kirkkaat valot, lukeminen, TV:n katselu, autolla ajaminen sekä väsymys ja jännitys pahentavat oireita. Aamuisin oireet ovat usein lievemmät.

Blefarospasmi rajoittaa toimintakykyä usein hyvin paljon ja estää ajoittain näkemisen kokonaan. Sitä voidaan kuitenkin hoitaa menestyksekkäästi botuliinipistoksin. Joissain tilanteissa silmän sulkijalihaksiin kohdistuva kirurginen toimenpide lievittää blefarospasmia.

Diagnoosi perustuu yleensä neurologin tutkimukseen, mutta myös silmälääkäri saattaa päätyä tähän diagnoosiin oirekuvan ja tutkimuslöydöstensä pohjalta. Blefarospasmi voi esiintyä myös osana muita neurologisia sairauksia.

Silmien alueelta oire saattaa levitä joskus myös muualle kasvojen alueelle, jolloin puhutaan Meigen syndroomasta.

Yleensä blefarospasmi on molemminpuolinen. Toispuoleisena säilyvän oirekuvan syyksi saattaa osoittautua blefarospasmin sijasta hemifasiaalispasmi, jonka syynä on kasvohermon ärsytystila. Myös tätä oiretta hoidetaan botuliinipistoksin.

Blefarospasmi lyhyesti

Lähde: Tahto ja lihakset eri tahtilajissa (2020). Liikehäiriösairauksien liitto ry:n opas.