Spasmodinen dystonia (Laryngeaalinen dystonia)

Liikkeiden säätelyhäiriön kohdistuessa nielun ja äänihuulten lihaksiin syntyy laryngeaalinen dystonia, jossa on tyypillisenä oireena puhumisen häiriöitä. Oirekuva on erilainen riippuen siitä, kohdistuuko häiriö äänihuulia avaaviin tai sulkeviin lihaksiin. Yleensä oire ilmenee siten, että puhuessa äänen voima heikkenee ja puheen sävy muuttuu.

Häiriö äänihuulia sulkevissa lihaksissa aiheuttaa äänen puristeisuuden ja katkeilun, kun taas häiriö äänihuulia avaavissa lihaksissa johtaa äänen hiljentymiseen voimattomaksi kuiskaukseksi. Osalla esiintyy myös äänen vapinaa.

Mikäli häiriö kohdistuu nielemisessä tarvittaviin lihaksiin, oireena voi olla nielemisen häiriöitä. Osa sairastavista kokee hengityksen vaikeutuvan. Oiretta voidaan hoitaa menestyksekkäästi botuliinipistoksin EMG-laitteen avulla. Hoito toteutetaan usein korvalääkärin tai foniatrin toimesta klinikoilla. Apua löytyy myös puheterapiasta, puheen vahvistimista ja muista kommunikaation apuvälineistä.

Laryngeaalinen dystonia saattaa olla hyvin hankala ja rajoittaa toimintakykyä huomattavasti esim. ammatissa, jossa puhuminen on välttämätöntä. Oireilun vaikuttaessa nielemiseen vaikeutuu syöminen aiheuttaen näin yleiskunnon heikkenemistä.

Spasmodinen dystonia lyhyesti

Lähde: Tahto ja lihakset eri tahtilajissa (2020). Liikehäiriösairauksien liitto ry:n opas.